جمعه 10 فروردین 1403
spot_img
خانه Blog

ارسال لایحه «مهارت آموزی سربازان» به مجلس

0

«تقویت مهارت‌آموزی سربازان در دوره خدمت» در کمیسیون اصلی دولت تصویب شده است.

سخنگوی وزارت دفاع با اشاره به تهیه و تدوین دو لایحه درباره سربازی توسط این نهاد گفت: لوایح «مهارت‌آموزی سربازان» و «اصلاح قانون نظام وظیفه» هردو در دستور کاردولت قرار دارند و ظرف یک یا دو ماه آینده به مجلس ارسال می‌شوند.

رضا طلایی‌نیک (سخنگوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح) با اشاره به اقدامات این نهاد در حوزه سربازی گفت: درخصوص سربازی با هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح، دو لایحه را به دولت تقدیم کرده‌ایم. در این راستا، یک لایحه با نام «تقویت مهارت‌آموزی سربازان در دوره خدمت» در کمیسیون اصلی دولت تصویب شده است.

وی افزود: براساس این لایحه، قرار است امتیازاتی در حوزه آموزش و مهارت‌یابی در دوره خدمت با هدف استفاده بهینه از فرصت سربازی و همچنین، حمایت‌ها و تسهیلات ویژه‌ای را به صورت قانونمند برای اشتغال سربازان پس از دوران خدمت وظیفه خواهیم داشت.

معاون توسعه و مدیریت وزارت دفاع با بیان اینکه اگر لایحه پیشنهادی ما در مجلس تصویب شود، پیش‌بینی این است در سال‌های آینده هیچ سرباز فاقد شغل را نخواهیم داشت، تاکید کرد: جوانان ما در دوره سربازی مهارت لازم را با شناسایی استعدادشان پیداکرده و با استفاده از صندوق، تسهیلات و حمایت‌های مالی درنظرگرفته شده، می‌توانند در شغل مورد نظر خود فعالیت کنند.

وی ادامه داد: لایحه دیگر، «اصلاح برخی از مقررات حوزه معافیت‌ها و مقررات اعزام به خدمت» است. همچنین، درنظرگرفتن مزایای قانونی غیر از مهارت و اشتغال در حوزه‌های معیشتی، رفاهی و اولویت در استخدام برای افرادی که وارد خدمت وظیفه می‌شوند را تقدیم دولت کرده‌ایم.

طلایی‌نیک عنوان کرد: یک کارگروه خاص در دولت با حضور ۱۰ وزارتخانه و دستگاه‌های کشوری و لشکری با مسئولیت وزارت دفاع برای بررسی این لوایح تشکیل شده است. این پیش‌نویس آماده رسیدگی در کمیسیون دولت و هیئت وزیران است که ظرف یک یا دو ماه آینده تقدیم مجلس خواهد شد.

وی از احتمال تجمیع این دو لایحه خبر داد و افزود: ممکن است این لایحه به یک لایحه تحت عنوان قانون اصلاح و بازبینی تجمیع شود. این لایحه درخصوص افرادی است که تردد به خارج از کشور دارند تسهیلات جدیدی در این لوایح پیش‌بینی شده است، تبدیل شود. جزئیات دقیق این لایه پس از تصویب توسط هیئت وزیران به اطلاع‌رسانی خواهد شد.

برنامه های هفته ملی بیمه سلامت اعلام شد

0

دبیر ستاد بزرگداشت هفته ملی بیمه سلامت، جزییات برنامه های هفته ملی بیمه سلامت را تشریح کرد. عماد ملازاده گفت: سوم آبان ماه، سالروز تصویب قانون بیمه همگانی است که به همین مناسبت از ۲۹ مهر تا ۵ آبان ۱۴۰۲ با عنوان هفته ملی بیمه سلامت نام گذاری شده و برنامه هایی جهت آشنایی و شناخت بیشتر گیرندگان و ارائه دهندگان خدمات سلامت با فعالیت های سازمان بیمه سلامت در نظر گرفته شده است.

دبیر ستاد بزرگداشت هفته ملی بیمه سلامت، با اشاره به بیست و نهمین سالروز تصویب قانون مترقی بیمه همگانی اظهار داشت: برنامه‌های هفته ملی بیمه سلامت جهت آشنایی بیشتر مردم، بیمه شدگان و ارائه دهندگان خدمات سلامت با خدمات ارائه شده توسط سازمان بیمه سلامت از ۲۹ مهر تا ۵ آبان در رسانه های مختلف کشور اطلاع رسانی می شود.

وی تاکید کرد: آئین نکوداشت روز ملی بیمه سلامت دوشنبه اول آبان ماه با حضور مقامات کشوری در مرکز همایش‌های بین المللی صدا و سیما برگزار می‌شود.

سرپرست مرکز روابط عمومی سازمان بیمه سلامت افزود: از مجموع ۴۴ میلیون نفر بیمه شده، حدود ۳۳ میلیون نفر به صورت رایگان تحت پوشش سازمان بیمه سلامت ایران قرار دارند که در طول سال گذشته بیش از ۱۴۲ میلیون بار مراجعه به ۵۰ هزار مرکز ارائه دهنده خدمات سلامت در سراسر کشور صورت گرفته است.

حسینی: از آشتی نکونام و خطیر خوشحال شدیم

0

دروازه بان استقلال گفت: اولش خیلی بد بود و یک ربع اول تمرکز لازم را نداشتیم که به تعطیلات لیگ برمی گردد.

حسینی: از آشتی نکونام و خطیر خوشحال شدیم

سیدحسین حسینی بعد از پیروزی 3 بر 2 مقابل هوادار تهران در جمع خبرنگاران  اظهار داشت:  خدا را شکر توانستیم برنده شویم و به بازی برگردیم و یکی از بردهای دلچسب استقلال را در این چند سال رقم زدیم . بانوان هم درورزشگاه حضور داشتند  اتفاق خوبی بود و امیدوارم هفته های بعد تماشاگران بیشتری به ورزشگاه بیایند.

وی در مورد اینکه بازیکنان استقلال حاضر نیستند از ورزشگاه آزادی به جایی دیگر بروند و میزبان باشند، گفت: مطمئنم اگر ما هم آسیایی بودیم، بخاطر ما تیم دیگر قبول نمی کرد در جایی دیگر بازی کنیم. زمین خوب است و در شهرک اکباتان هم بازی کنیم بازی بیرون از خانه محسوب می شود. چمن ورزشگاه خوب شده است.

حسینی در مورد کاهش قراردادهای ملی پوشان استقلال،  گفت: قانون سقف بودجه ای که گذاشتند درست نبود و از آنطرف کاهش سهمیه بازیکنان هم کار درستی نبود  خیلی بازیکنان از لیگ برتر بیرون ماندند و فکری درست و حسابی  پشت این قضیه نبود و هر بازیکنی هر جور می تواند به باشگاه کمک کند و من هم در ابتدای فصل هم به باشگاه کمک کردم تا جایی که توانستم و امیدوارم تعاملی بین بازیکنان و باشگاه باشد تا سقف را رعایت کنند.

وی در مورد عملکرد خودش گفت: اولش خیلی بد بود و یک ربع اول تمرکز لازم را نداشتیم که به تعطیلات لیگ برمی گردد و بعد خدا را شکر برگشتیم و کادرفنی صحبت های لازم را انجام دادند.

دروازه بان استقلال درمورد مشکلات تیم گفت: قبلا هم گفتم از آشتی نکونام و خطیر خوشحال شدیم زیرا ذهن بازیکن درگیر می شود و فصل گذشته همین مسایل روی کار تیم تاثیر گذاشت و خدا را شکر رابطه خوب شده است.

بررسی اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در مجلس

0

نماینده مردم شهریار گفت: تقاضای بررسی طرح به صورت اصل ۸۵ با جمع آوری امضا، تقدیم هیأت رئیسه مجلس شده است.

بررسی اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در مجلس

به گزارش ایلنا، رئیس کمیته آموزش فنی و حرفه‌ای مجلس از جمع آوری امضا برای تقاضای بررسی طرح اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور به صورت اصل ۸۵ در کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: این درخواست تحویل هیأت رئیسه مجلس شده است.

حسین حق وردی (رئیس کمیته آموزش فنی و حرفه‌ای مجلس) با اشاره به تصویب طرح اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور در کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری، عنوان کرد: این طرح که با حضور رئیس و مسئولان سازمان فنی و حرفه‌ای در کمیسیون آموزش بررسی و به تصویب رسید در نوبت رسیدگی صحن علنی قرار دارد، اما با توجه به ترافیک طرح‌ها و لوایح برای رسیدگی در صحن تدبیر دیگری اتخاذ شده تا اجرای این طرح به مجلس یازدهم برسد.

نماینده مردم شهریار و قدس و ملارد در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: تقاضای بررسی این طرح به صورت اصل ۸۵ با جمع آوری امضا، تقدیم هیأت رئیسه مجلس شده است.

وی تصریح کرد: در اصل ۸۵ قانون اساسی آمده است؛ مجلس شورای اسلامی می‌تواند تصویب دائمی اساسنامه سازمان‌ها، شرکت‌ها، موسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های ذی‌ربط واگذار کند و یا اجازه تصویب آن‌ها را به دولت بدهد.

حق وردی اضافه کرد: با توجه به اینکه در مدت زمان باقی مانده تا پایان مجلس یازدهم، طرح‌ها و لوایح مهمی همچون برنامه هفتم توسعه در دستور کار صحن علنی مجلس قرار دارد، فرصت کافی برای بررسی این طرح‌ها و لوایح وجود ندارد لذا به نظر می‌رسد اگر این طرح به صورت اصل ۸۵ و در کمیسیون تخصصی یا در دولت به تصویب نرسد در مجلس یازدهم تعیین تکلیف نخواهد شد.

رئیس کمیته آموزش فنی و حرفه‌ای کمیسیون آموزش مجلس یادآور شد: قانون تشکیل سازمان فنی و حرفه‌ای در سال ۱۳۵۹ به تصویب رسیده و این سازمان در همان زمان تشکیل شده و در طول این چند دهه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای بدون اینکه تغییری در ساختار و قوانین داشته باشد، اداره می‌شود لذا در طول این سال‌ها نیازهایی در این حوزه ایجاد شده که می‌طلبد تحولی در این سازمان بر اساس نیازهای روز ایجاد شود. از سوی دیگر سازمان فنی و حرفه‌ای در حوزه تجهیزات و ابنیه از فرسودگی رنج می‎‌برد و برای این موضوع نیز در اساسنامه چاره اندیشی شده است؛ لذا تصویب این طرح ضرورت دارد.

بازگشت به کرامت و دعوت به عقل سـلیم

0

این نوشتار که برگرفته از نوشته‌های خانم وندی شلیت، نویسنده آمریکایی تبار از کتاب “بازگشت به عفاف” است، به دنبال بررسی ارزش خویشـتن داری به عنوان راهی برای احیای زنـدگی خانوادگی در غرب است.

وندی شـلیت  درصدد آن است که ضـمن مرور آنچه درحال حاضـر در آمریکا در زمینه دختران و زنان رخ داده است، تصـویر روشـنی از ترویـج بی بنـدوباری و آزادی جنسـی که خواسـته موج سوم فمینیسم است، ارائه کنـد و توضـیح دهـدکه چگونه نسل جدیدی در آمریکا درحال شکل گیری است که خواسته هایش با گذشتگان متفاوت است و به دنبال گمشده خود یعنی “عفاف” می گردد، نسـلی که از این آزادی های بی حد وحصر به ستوه آمده و میخواهد طعم شیرین فطرت را دوباره بچشد. سفرهای مختلف و مصـاحبه هـای مکررخـانم ونـدی شـلیت، خواننـده را به این سـمت سوق می دهـد که گویی دختران امروز آمریکـا باشورش های پراکنده می خواهند چیزی نباشـندکه والدینشان بوده اند. آنها میخواهند سـبک زندگی و نوع پوشش خود را تغییر دهند. آنها در تلاشـند بـاخویشـتن داری، زنـدگی عاقلانه و عفیفـانه ای را در پیش گیرنـد و روابط خصوصـی را تا شـروع زنـدگی دائمی به تعویق بیندازند.

بازگشت به کرامت و دعوت به عقل سـلیم

خانم شلیت در این کتاب تلاش کرده است، راهی را برای ارج نهادن به عفاف و خویشتن داری پیدا کند.  او به دنبال آن است که، نوجوانان و جوانان به توانایی خود برای حفظ عصمت و پاکدامنی و درک مسائل شگفت انگیز پی ببرند و بدانند که میتوانند به گونه ای رفتـارکنند که دیگران به عمق وجود آن ها توجه کننـد(نه فقط به ظاهر آنها ). هـدف شلیت این نیست که به کسانیکه میخواهنـدزنـدگی بی قید و بنـد و آزادی های بی حد و حصری داشـته باشـند حمله کند، بلکه قصددارد گزینه های بیشتری را فرا روی جوانان قرار دهد. جوانانی که به خاطرگزینه های محدودی که در دسترس آنها برای انتخاب قرار د ارد، رنج می کشـند.

وی معتقد است، کارشناسان و والدین از روی حسن نیت ادعـا می کننـد، تمایـل بچه هـا به «بـد» بـودن به جـای«خـوب » بودن را درک میکننـد و به دنبال فراهم آوردن فضایی آزاد برای اقدامات فرزندان خود هستند،  اما این تغییر درتوقعات وانتظارات بزرگترها معموًلا هـدیه آزادی به فرزندانشان نیست بلکه گونه جدیـدی ازظلم وسـتم است که ناخواسته به آنها وارد می شود. مطالعات نشان میدهدکودکان به طور ناخواسـته روز به روز بیشتر در دام هرزه نگـاری های اینترنتی گرفتار میشونـد. وقتی از ابتدا در یک دریاچه لبریز از مسائل جنسـی شـنا می کنید دیگر نمیتوان گفت کم کم نوک پـایت را فقط در آبهای قسـمت بزرگسالان بگـذار. دیگر مسائل جنسـی برای این افراد راز آلود نیست. او از همـان اول انتظـار دارد همه چیز بـا مسائل جنسـی آمیخته باشـد و لـذا دیگر مسائل جنسـی برایش جالب نیسـتند. دیگر مشتاقانه منتظر تجربه مسائل جنسی نیست و این مسئله  یک جنایت بزرگ در حق کودکان است. در جامعه غرب به واسطه فرهنگ حاکم، تسلط رسانه ها و… عفیف بودن به عنوان یک گناه نابخشودنی برای جوانان لحاظ میشود. شلیت معتقد است دلیل اصلی مخالفت نکردن والدین با ابزار مبتذل، این است که جایگزینی برایَ آنها پیـدا نمیکننـد. به نظر میرسد دنیای غرب تشنه الگوهای رفتاری جدید است.  نیازی که خیلی آنی وضـروری است. اگر دختران بخواهند(در زندگی خود) تصـمیم‌ها و انتخاب های معنادار بگیرند و (به زندگی) امیدوار باشـند،گزینه دختر بـد(غیر عفیف) نبایـد تنهاگزینه فراروی آنها باشـد.

ارائه ۵ میلیون نفرساعت آموزش فنی‌وحرفه‌ای در ۳۰۰ شغل

0

گروه هدف شامل ۱۰۰ هزار نفر از متقاضیان بازنشسته، فرزندان، خانواده بازنشستگان و کارکنان هلدینگ‌های تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری است.

ارائه ۵ میلیون نفرساعت آموزش فنی‌وحرفه‌ای در ۳۰۰ شغل

تفاهم‌نامه همکاری ارائه ۵ میلیون نفر ساعت آموزش‌های فنی‌و‌حرفه‌ای در ۳۰۰ عنوان استاندارد شغلی بین صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان آموزش فنی‌و‌حرفه‌ای منعقد شد.

تفاهم‌نامه همکاری صندوق بازنشستگی کشوری با سازمان آموزش فنی‌و‌حرفه‌ای در پایان نشست شورای معاونین وزارت تعاون،‌ کار و رفاه اجتماعی با حضور «سیدصولت مرتضوی» امضاء شد.

در این تفاهم‌نامه که به امضای نعمت‌الله ترکی(مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری) و غلامحسین حسینی‌نیا (معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش فنی‌و‌حرفه‌ای کشور) رسید، موضوع ارائه ۵ میلیون نفر ساعت آموزش‌های فنی‌و‌حرفه‌ای در ۳۰۰ عنوان استاندارد شغلی در طول ۵ سال، به منظور ارتقای مهارت و توانمندی ذینفعان و فرزندان بازنشستگان مشمول صندوق بازنشستگی کشوری و هلدینگ‌های زیرمجموعه صندوق، از طریق توسعه همکاری‌های فی‌مابین در دستور کار قرار گرفت.

گروه هدف شامل ۱۰۰ هزار نفر از متقاضیان بازنشسته، فرزندان، خانواده بازنشستگان و کارکنان هلدینگ‌های تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری است.

مدیران صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان آموزش فنی‌و‌حرفه‌ای همچنین متعهد شدند در راستای اهداف مشترک در خصوص اجرای طرح‌های آینده‌پژوهی، تعیین چشم‌انداز، سیاستگذاری در حوزه مهارت‌آموزی، برگزاری همایش، سمینار و کنفرانس‌های تخصصی، استفاده متقابل از کارشناسان، مربیان و مدرسان طرفین در بخش‌های آموزشی و مهارتی و انتشار مجلات تخصصی و مهارتی همکاری داشته باشند.

پیام دبیرکل سازمان جهانی کار به مناسبت روز جهانی جوانان

0

هونگبو گفت: بسیاری از جوانان آرزوی مشاغلی دارند که تأثیر مثبتی بر محیط زیست بگذارد و عدالت اجتماعی را در زندگی شخصی و اجتماعی تقویت کند.

به نقل از سازمان جهانی کار، گیلبرت هونگبو (دبیرکل سازمان جهانی کار) در روز جهانی جوان، بیانیه و پیامی قرائت کرد.

او در این پیام به جامعه جوان در جهان گفت: جوانان باید به مهارت‌هایی که برای اقتصاد سبز و همراستا با محیط زیست است، دست یابند. این باعث می‌شود که هم مشاغل خوبی پیدا کنند و هم جهان از نظر محیط زیستی به مکانی بهتر برای مردم زمین بدل شود.

وی افزود: در روز جهانی جوان، من با جامعه جهانی همدل می‌شوم تا تعهد و اقدامات جوانانی – که در تلاش هستند جهان را به مکانی بهتر برای مردم و سیاره تبدیل کنند – مورد تقدیر و تشکر واقع شود.

دبیرکل سازمان جهانی کار تاکید کرد: بسیاری از جوانان آرزوی مشاغلی دارند که تأثیر مثبتی بر محیط زیست بگذارد و عدالت اجتماعی را در زندگی شخصی و اجتماعی تقویت کند. در حالی که از نظر زیست محیطی جهان به سمت اقتصاد کم کربن پیش می‌رود، اجرای سیاست‌های «گذار اقتصادی عادلانه» می‌تواند تا سال ۲۰۳۰ بیش از هشت میلیون شغل بیشتر برای جوانان ایجاد کند.

وی تاکید کرد: پیوند مهارت‌های مربوط به ایجاد اقتصاد سبز در کنار دسترسی به مهارت‌های دیجیتال و هنر کار با فناوری‌های جدید از قبیل هوش مصنوعی، انبوهی از مشاغل را در پیش پای جوانان قرار می‌دهد؛ مشاغلی که به‌عنوان «کار شایسته» حساب می‌شوند.

این مقام ارشد جهانی روابط کار تصریح کرد: ابتکار جهانی برای ایجاد مشاغل شایسته که در اختیار جوانان قرار گیرند، یکی از اهداف اصلی رهبری سازمان جهانی کار است. ما برای جوانان کار می‌کنیم و امیدواریم اهداف خود را در این زمینه محقق کنیم.

این منابع و تخصص چندین شریک متعهد به افزایش اقداماتی را که اشتغال جوانان را افزایش می‌دهد، گرد هم می‌آورد.

در ساختن آینده‌ای پایدارتر برای نسل‌های آینده به ما بپیوندید.

بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۵ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد

0

صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد ایران در رده بندی بدهکارترین کشورهای منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی در رتبه یکی مانده به آخر قرار گرفته است.

صندوق بین‌المللی پول در گزارش جدید خود موسوم به چشم‌انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی نسبت بدهی خارجی ایران به تولید ناخالص داخلی در سال 2023 را 3 درصد برآورد کرده است.

ایران در میان 27 کشوری که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته اند از نظر نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی در جایگاه 26 منطقه قرار گرفته است. به عبارت دیگر تنها یک کشور بدهی خارجی کمتری در مقایسه با ایران دارد و آن الجزایر است. نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی الجزایر در سال جاری میلادی 1.4 درصد برآورد شده است.

بدهی خارجی ایران کمتر از 25 کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد

متوسط بدهی کشورهای منطقه به کل تولید ناخالص داخلی آن‌ها در سال جاری میلادی 46 درصد برآورد شده است. نسبت بدهی کشورهای صادرکننده نفت منطقه به تولید ناخالص داخلی‌شان در این سال نیز 42.4 درصد اعلام شده است.

در این گزارش، سودان بدهکارترین کشور منطقه معرفی شده است. نسبت بدهی خارجی سودان به تولید ناخالص داخلی آن در این سال 256.7 درصد بوده است. بحرین با نسبت 201.2 درصدی بدهی خارجی خود به تولید ناخالص داخلی در رتبه دوم و قطر با نسبت 114.3 درصدی در رتبه سوم بدهکارترین کشورهای منطقه قرار گرفته‌اند.

بر اساس آمار برآوردی صندوق بین المللی پول بدهی خارجی ایران در سال جاری میلادی کاهش داشته است. در سال 2022 نسبت بدهی خارجی ایران به تولید ناخالص داخلی 3.2 درصد اعلام شده بود.

نسبت بدهی خارجی برخی کشورهای دیگر به تولید ناخالص داخلی‌شان در این سال عبارت است از: آذربایجان 32 درصد، عراق 23.1 درصد، کویت 29.8 درصد، عمان 67.1 درصد، مصر 46 درصد، ارمنستان 60.5 درصد، اردن 71.1 درصد، و عربستان 24.8 درصد.

اولتیماتوم قربان‌زاده به باشگاه پرسپولیس

0
رئیس سازمان خصوصی‌سازی در نامه‌ای به به مدیرعامل پرسپولیس اعلام کرد که باید یک نسخه از قراردادهای بازیکنان و کادر فنی و کمک‌های مالی هوادار حامی به این سازمان ارسال شود.
حسین قربان‌زاده، رئیس سارمان خصوصی‌سازی در نامه‌ای به درویش، مدیرعامل پرسپولیس اعلام کرد که باید یک نسخه از قراردادهای بازیکنان و کادر فنی و واریزی‌های هوادار حامی به این سازمان ارسال شود.

در نامه رئیس سازمان خصوصی‌سازی آمده است: یک نسخه از تمامی قراردادهای بازیکنان و کادر فنی تیم را تا یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ به این سازمان ارسال نمائید. ضمناً شنیده شده است که فردی به نام آقای محمد یوسفی به عنوان یک هوادار حامی مبالغی را به برخی بازیکنان و کادر پرداخت کرده که لازم است لیست کاملی از این واریزی‌ها تهیه و ارسال کنید.

ضمناً به طور مؤکد تاکید می‌گردد هیچ گونه تراکنش و تبادل ریالی و ارزی نباید بدون ثبت حسابداری در واحد مالی انجام شود در غیر این صورت تخلف محسوب می‌شود. همه درآمدها و هزینه‌ها باید قابل رهگیری در حساب باشگاه باشد.

چرا زمین یک سیاره عجیب و غریب در منظومه شمسی است؟

0

آیا تابه‌حال به سنگ‌هایی که به‌صورت معمول در سطح زمین یافت می‌شوند، دقت کرده‌اید؟ برای یافتن این سنگ‌ها در سطح دیگر سیارات مشکلات فراوانی وجود دارد. تمام آنچه روی زمین یافت می‌شود، در دیگر سیارات نادر است و یا به‌طور کل وجود ندارد. همین امر سبب شگفت‌انگیزبودن زمین در میان سیارات منظومه شمسی می‌شود.

در راستای همین قیاس، دانشمندان به‌تازگی ناحیه‌ای شگفت‌انگیز در سمت دور ماه کشف کرده‌اند؛ سمت دور ماه به آن سمتی گفته می‌شود که رو به زمین نیست. آن‌ها ناحیه‌ای داغ در دهانه یک آتشفشان خاموش شده پیدا کردند که مدت‌هاست فعالیت نمی‌کند. این ناحیه توسط عناصر رادیواکتیو موجود در گرانیت‌ها درحال گرم‌شدن است. این گرانیت‌ها در لایه ماگمای جامد زیر پوسته تشکیل شده‌اند.

اما وجود مواد رادیواکتیو در گرانیت‌ها چیزی نبود که سبب شگفتی دانشمندان شده باشد – حتی روی زمین نیز گرانیت‌ها عمدتا حاوی مقادیر ناچیزی مواد رادیواکتیو هستند. آنچه سبب تعجب دانشمندان بود، وجود سنگ گرانیت بود! این نوع سنگ تنها به علت وجود آب مایع و صفحات تکتونیک فعال در زیر پوسته زمین تشکیل می‌شود، درحالی‌که ماه فاقد هر دو مؤلفه است.

این نکته را در نظر داشته باشید که گرانیت و سایر سنگ‌های ساخته‌شده از ماگمای سنگ‌های آذرین که در هنگام فوران آتشفشان ساخته می‌شوند، سنگ‌های خاص و منحصربه‌فردی در منظومه شمسی نیستند. سطوح ماه، مریخ و حتی قمرهای کوچک دیگر سیارات مانند «آیو» که قمر مشتری است، مملو از این سنگ‌ها هستند. اما ماگمای معمولی سبب تولید گرانیت نمی‌شود و همین عجیب است!

همین مسیٔله سبب می‌شود تا زمین با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود یک سیاره عجیب در منظومه شمسی در قیاس با دیگر سیارات باشد. گرانیت یکی از چندین سنگی است که تنها روی زمین یافت می‌شود – اگر در دیگر سیارات یافت شود، مقدار بسیار ناچیزی دارد و یک سنگ کمیاب است. ازجمله دیگر چیزهایی که در آن‌ها را تنها در زمین پیدا می‌کنیم، می‌توان به ستون‌های آهکی، تپه‌های ماسه‌ای کوارتز و غیره.

اما قضاوت دانشمندان در این‌باره تنها براساس دانش فعلی آن‌هاست. آن‌ها با توجه به اطلاعاتی که هم‌اکنون دارند، قضاوت می‌کنند که سنگ‌های معمولی در زمین در دیگر سیارات نایاب یا کمیاب است. اگر ماه می‌تواند حاوی گرانیت باشد و دانشمندان را غافلگیر کند، آیا دیگر سیارات همانند مریخ نیز می‌توانند حاوی سنگ‌هایی باشند که هیچ‌گاه وجود آن‌ها را پیش‌بینی نمی‌کردیم؟ حتی اگر پاسخ مثبت باشد، باز هم زمین به علت ویژگی‌های بی‌مانند خود، یکی از عجیب‌ترین سیارات منظومه شمسی است.

«هری مک‌سوین»، دانشمند سیاره‌شناسی دانشگاه «تنسی»، می‌گوید: «ماگمای حاصل از فوران آتشفشان معمولا سبب تشکیل سنگی سیاه به نام «بازالت» می‌شود. از سوی دیگر، گرانیت معمولاً از ماگمایی تشکیل می‌شود که بارها و بارها سرد شده و دوباره تا حدی ذوب می‌‌شود. در این فرآیند، کانی‌هایی مانند «کوارتز» که در گرانیت‌ها هستند، به‌راحتی ذوب‌شده و از گرانیت‌ جدا می‌شوند. سنگ‌های گرانیتی حاصل از این فرآیند بیشتر پوسته قاره‌ای زمین را تشکیل می‌دهند.

روی زمین، این فرآیند معمولاً در مناطق فرورانش اتفاق می‌افتد؛ جایی که پوسته اقیانوسی در زیر پوسته قاره‌ای می‌لغزد و پایین رفتن آن به سمت مرکز زمین سبب گرم‌شدن آن می‌شود. از آنجایی که سنگ‌های مرطوب راحت‌تر ذوب می‌شوند، پس فرورانش به این فرآیند کمک می‌کند. جالب است بدانید آب تنها به ذوب سنگ‌ها کمک نمی‌کند، بلکه سبب چسبیدن آن‌ها به یکدیگر نیز می‌شود.

«متیو سیگلر»، دانشمند سیاره‌شناسی از مؤسسه علوم سیاره‌ای در «توسان آریزونا» که در زمینه شناسایی گرانیت در ماه فعالیت داشته است، می‌گوید: «زمین با داشتن آب فراوان و صفحات تکتونیک همیشه راهی برای ساخته‌شدن گرانیت داشته است. اما این شرایط در دیگر سیارات وجود ندارد.»

به همین دلیل است که عطارد، زهره و مریخ و حتی قمرهای آتشفشانی سیاره مشتری دارای مقدار زیادی بازالت اما مقدار کمی گرانیت هستند. همچنین به همین دلیل است که آتشفشان‌های سیارات دیگر بیشتر شبیه پنکیک است و مواد به‌صورت انفجاری از کوه بیرون نمی‌آیند، بلکه حالتی روان دارند؛ مانند آتشفشان «Olympus Mons» در مریخ.

سنگ آهک

علاوه بر این موارد، سایر سنگ‌هایی که در آب تشکیل می‌شوند همانند ماسه، سیاره ما را منحصربه‌فرد می‌کنند؛ زیرا زمین تنها سیاره‌ای است که به علت داشتن آب فراوان می‌تواند چنین سنگ‌هایی در سطح خود داشته باشد.

سنگ‌های رسوبی مانند ماسه سنگ‌ها زمانی تشکیل می‌شوند که سنگ‌های لایه لایه که از چسبیدن دیگر سنگ‌ها تشکیل شده بودند، خرد می‌شوند. این خرده سنگ‌ها مجددا بهم می‌چسبند و سنگ‌های جدیدی را شکل می‌دهند. برای چسبیدن مجدد این قطعات سنگ بهم، فشار و آب نیاز است. پس تنها فشار نمی‌تواند سبب شکل‌گیری آن‌ها شود.

«بتانی اهلمان» دانشمند سیاره‌شناسی «Caltech» می‌گوید: «برخی از سیارک‌ها همانند «ریوگو» و «بننو» دارای نوعی سنگ‌های رسوبی هستند که به علت شرایط عجیب گرانشی محیط شکل گرفته‌اند. مریخ نیز دارای سنگ‌های رسوبی متنوعی است که نشان از وجود آب در گذشته دور این سیاره دارد. سنگ‌های رسوبی سیاره سرخ بیشتر زمانی به وجود آمده‌اند که آب به چسباندن رسوبات ته‌نشین‌شده در رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و تپه‌های شنی کمک کرده است. بااین‌حال، سنگ‌های رسوبی که ما روی زمین می‌شناسیم فراوان‌تر و متعددتر هستند و همین سبب منحصربه‌فردبودن زمین می‌شود.»

سنگ آهک سنگ دیگری است که در زمین رایج است. این سنگ درحقیقت نوعی سنگ گچی غنی از مواد معدنی به نام کربنات است. سنگ آهک در زمین به وفور یافت می‌شود. این سنگ زمانی تشکیل می‌شود که پوسته‌ها و اسکلت‌های موجودات اقیانوسی به ویژه صخره‌های مرجانی در کف دریا با لاشه ماهی‌ها ترکیب می‌شود. وقتی این مواد به‌خوبی به‌هم فشرده شدند، سنگ آهک شکل می‌گیرد.

دانشمندان باور دارند حیات روی کره زمین به تشکیل سنگ‌های آهکی سرعت می‌بخشد، به حدی که برخی باور دارند شاید سنگ‌های آهکی تنها با وجود حیات قابل شکل‌گیری هستند. اما اینطور نیست. فرآیندهایی که در آن‌ها موجودات زنده دخیل نیستند نیز می‌توانند منجر به تشکیل سنگ آهک شوند ازجمله آن‌ها می‌توان به فرآیندهایی اشاره کرد که منجر به تولید سنگ آهک در سطح سیاره مریخ شده است.

این نکته که سیاره مریخ در گذشته گرم و مرطوب بوده، سبب شده است حالا مریخ به عنوان دومین سیاره‌ای شناخته شود که می‌توان کربنات را در آن پیدا کرد. اما بدون وجود حیات برای انبوه این ماده معدنی، دانشمندان تنها شاهد مقدار ناچیزی از این ماده در سطح مریخ بوده‌اند.

مقدار کمی از کربنات نیز در سیارک‌ها ازجمله «Bennu» و «سرس» یافت شده است.

سنگ مرمر، نوع دیگری سنگ است در اثر گرما و فشار زیاد شکل می‌گیرد. یافتن این سنگ در سطح سیارات دیگر بسیار عجیب است زیرا برای تشکیل آن، ابتدا باید سنگ آهک وجود داشته باشد که سپس تغییر ساختار دهد. سنگ مرمر یک نوع سنگ دگرگونی است – به این معنا که تحت گرما و فشار شدید بدون ذوب‌شدن بوجود می‌آید.

مواد مذاب

این فرآیند دگرگونی در زمین معمولاً به آرامی و در اعماق لایه‌های درونی رخ می‌دهد. گرما و فشار در اعماق زمین سبب به‌وجود آمدن سنگ مرمر می‌شود. اما آیا در سیارات دیگر می‌توان به این راحتی سنگ‌های دگرگونی را یافت؟ در سیارات دیگر، سنگ‌های دگرگونی زمانی به مرمر تبدیل می‌شوند که برخورد یک شهاب سنگ به سطح سیاره سبب آزادشدن انرژی و گرمای بسیار زیاد شود.

دانشمندان با هدف یافتن این نوع از سنگ‌ها در دیگر سیارات، موفق شده‌اند در سیاره مریخ سنگ‌های دگرگونی پیدا کنند که تحت فرآیندهای مشابه قرار گرفته‌اند. اما شواهد نشان می‌دهد آنچه برای این سنگ‌ها رخ داده است، کمی ملایم‌تر از چیزی بوده است که برای سنگ‌ها در زمین رخ می‌دهد.

در سیاره زهره نیز، سطح به اندازه‌ای داغ است که می‌تواند سرب را ذوب کند، پس احتمال می‌رود بیشتر سنگ‌های موجود روی سطح آن به‌صورت دگرگونی باشند.